Звіт про засідання студентського наукового гуртка “AD FONTES!” 29 вересня 2017 р.

 

Кафедра на facebook

29 вересня 2017 р. відбулося перше засідання студентського наукового гуртка кафедри історії стародавнього світу та середньовіччя «AD FONTES!» в новому 2017/2018 навчальному році. Куратор гуртка – Ручинська Оксана Анатоліївна. Староста – Протасова Альона (ІІІ курс).

Вересневе засідання було присвячене темі «Проблеми військової історії античного періоду».

З вітальним словом виступив заступник декана з наукової роботи –  кан. іст. наук, доц. Любавський Роман Геннадійович, під час якого відмітив важливість проведення засідань гуртка та побажав плідної праці вновому навчальному році.

1 

Засідання відкрила куратор гуртка кан.іст. наук, доц. О. А. Ручинська. У своєму вступному слові вона акцентувала увагу на проблемах та особливостях розвитку військової справи в античну епоху.

На засіданні було заслухано дві доповіді.

2

З першою доповіддю «Спорядження бойового слона в період еллінізму»  виступила студентка ІІІ курсу Протасова Альона, де було проаналізовано нововведення зроблені полководцями епохи еллінізму в озброєнні бойового слона та були окреслені проблеми, котрі виникають під час вивчення цієї теми.

Доповідь викликала інтерес у аудиторії, доповідачу було поставлено ряд питань, серед яких питання про видову приналежність бойових слонів, про їхню ефективність в бою та причини відмови від використання елефантерії в античному війську. Відповіді на поставленні питання доповнили доповідь.

3

Друга доповідь «Историческая реконструкция военного дела как средство изучения техники и тактики боя античного периода»була представлена магістром першого курсу заочного відділення Крамським Володимиром.. Доповідач висвітив окремі питання історичної реконструкції військової справи, а саме – зародження руху, формати історичних реконструкцій, описав труднощі, котрі виникають в історичних реконтсрукторів. Тема викликала дискусію в аудиторії, під час якої були обговорені проблеми історичної реконструкції античного часу, а особливо періоду еллінізму в Україні, та й на території Східної Європи загалом.

4

Загальна кількість присутніх на засіданні гуртка – 24 людини. В засіданні взяли участь студенти І, ІІ, ІІІ та V курсів, які спеціалізуються на кафедрі історії стародавнього світу та середніх віків, а також представники інших кафедр. Засідання гуртка відвідав кан. іст. наук, доц. Домановський Андрій Миколайович.

В підсумку, куратором та старостою було підбиті підсумки вересневого засідання. О. А. Ручинська відмітила, що засідання вийшло досить цікавим, породило велику кількість дискусій та закцентувала увагу на важливості вивчення військової історії періоду античності. Староста анонсувала жовтневе засідання, яке буде присвячене проблемі особистості у стародавньому світі та в період середніх віків.

Запрошуємо всіх бажаючих на жовтневе засідання!

5

 

 

 

 

Comments are closed

Sorry, but you cannot leave a comment for this post.